Cases

Publiek beleid ontwerpen

Lunchtalk

Tijdens onze vierde lunchtalk lieten we een expert in het ontwerpen van overheidsbeleid aan het woord. Alexandre Mussche ging in op twee concrete voorbeelden, het innovatielab van Mulhouse en de bestelprocedures van de Franse gemeenschap. Zo deelde hij de sleutel tot succes om te innoveren in het beleid.

Publieke transformatie, hoe pak je dat aan? Welke voorwaarden zijn essentieel? Hoe betrek je alle gebruikers, ook de ambtenaren zelf, die vaak vergeten worden? Alexandre Mussche, expert in het ontwerpen van overheidsbeleid, ging er graag verder op in.

Alexandre studeerde design aan de École Nationale Supérieure de Création Industrielle (ENSCI) en urban planning aan het Bauhaus Dessau (Duitsland). Als medeoprichter van het ontwerpbureau VraimentVraiment, gevestigd in Parijs en Brussel, is hij een expert in het ontwerpen van overheidsbeleid. Doorheen de jaren specialiseerde hij zich in het overheidsbeleid voor stedelijke ontwikkeling. Denk daarbij aan de prototypering van stedelijke diensten, tijdelijke bezetting, jeugd- en schoolbeleid en sociaal beleid.

Het vertrekpunt voor zijn lunchtalk was het voorbeeld van de Franse metropool Mulhouse. De stad zocht een oplossing voor de rondslingerende sigarettenpeuken op de grond. Een probleem met een negatieve impact op de netheid van de stad én ook op het milieu. Want wist je dat peuken één van de meest teruggevonden afvalstoffen in de oceaan zijn? Tijd om een innovatielab in het leven te roepen, vonden ze in Mulhouse. Dat bood verschillende voordelen. Zo konden mensen die voeling hadden met het onderwerp samen brainstormen, en hun ideeën snel testen aan de hand van modellen en prototypes. Door ook het hogere niveau te betrekken, werd het draagvlak groter.

Het tweede voorbeeld kwam van dichter bij huis. Alexandre sprak over de vereenvoudiging van het bestelproces bij de Franse Gemeenschap. Om iets aan het complexe proces te veranderen, bracht een ontwerper het volledig in kaart. Want daarin ligt de kracht van beleidsontwerpers: zaken op een grafische manier eenvoudig weergeven én inschatten wat een project zal kosten. Af en toe falen door iets testen voor een fractie van het budget moet bovendien kunnen. De top-down-innovaties van vroeger zijn verleden tijd. In dit project gingen ambtenaren mee aan de slag. Zo reikte deze lunchtalk meerdere sleutels aan om succesvol te innoveren in het beleid.

Over onze lunchtalks

Tijdens een lunchtalk laten we een spreker aan het woord om op een begrijpbare manier een actueel digitaal thema aan te snijden. Door de toegevoegde waarde van gebruiksgericht ontwerp en design thinking te tonen, ervaringen en best practices te delen, hopen we mensen binnen de overheidsdiensten erover te enthousiasmeren.

Heb je deze lunchtalk gemist en ben je benieuwd om te ontdekken wat de meerwaarde is van een innovatielab? Bekijk dan hier de opname!

Heb je een onderwerp of een spreker in gedachten voor een volgende lunchtalk? Of wil je graag zelf een inspirerend verhaal delen met je collega’s? Laat het ons zeker weten!

Door iets op korte termijn en op een makkelijke manier te kunnen testen, kom je vaak tot de meest ingenieuze en eenvoudige oplossing.
Alexandre Mussche
Medeoprichter van VraimentVraiment

Participant(s)

Alexandre Mussche
VraimentVraiment

Publicatiedatum

Deze pagina delen