
De persona’s van DG Digitale Transformatie
FOD BOSA
Door op bewijs gebaseerde persona's te creëren, hebben we onze aannames omgezet in overtuigingen om beter rekening te kunnen houden met de verwachtingen van onze klanten
FOD BOSA
Door op bewijs gebaseerde persona's te creëren, hebben we onze aannames omgezet in overtuigingen om beter rekening te kunnen houden met de verwachtingen van onze klanten
Maar deze pandemie brengt ook mooie opportuniteiten met zich mee, zo krijgt inclusie meer en meer de aandacht die broodnodig is. Digital Open ziet inclusief ontwerpen als één van de pilaren voor een mensgerichte organisatie.
Voordat een project van start gaat, worden er veronderstellingen gemaakt. Dit onderzoek heeft ons in staat gesteld ons te herpositioneren.
Justitie moet voor iedereen toegankelijk zijn. Iedereen heeft immers recht op een eerlijk proces, ongeacht je digitale kennis en mogelijkheden.
Er circuleert veel desinformatie over de asielprocedure in België. Brochures of geschreven richtlijnen blijken niet de beste manier om heel wat asielzoekers te bereiken.
Covid heeft het belang van een digitale dienstverlening die voor iedereen toegankelijk is, snel duidelijk gemaakt. De studie en uitvoering van de acties plaatst digitale inclusie hoger op de agenda van onze projecten.
We willen ons baseren op data, niet op veronderstellingen.
Iedere burgerlijke procedure zou volledig elektronisch mogelijk moeten zijn om de prestaties van de dienstverlening te verbeteren en om een betere toegankelijkheid aan te bieden aan alle burgers.
Iteratief gebruikersonderzoek helpt om je investeringen te beredeneren. Zo kun je ervoor zorgen dat tijd en middelen besteed worden aan wat echt meerwaarde oplevert.
Je moet correcte zaken zeggen, maar je moet ze ook wel duidelijk en helder kunnen overbrengen. En dat is zeker geen gemakkelijke oefening.