Playbook

Ideation

Hoe komen we tot vernieuwende ideeën?

Het proces waarbij ideeën worden ontwikkeld, wordt 'ideatie' genoemd. Ideatie is een van de grondslagen van design thinking en kun je helpen tijdens je volledige project.

Waarom is ideatie belangrijk?

Brainstorming is onmisbaar voor vernieuwing in je organisatie. Je gelooft beter niet dat inspiratie, of momenten van revelatie, zomaar op elk moment tijdens een project kunnen ontstaan. Brainstorming helpt om een gebrek aan inspiratie te overwinnen.

Het geeft je de kans om in zeer korte tijd veel verschillende perspectieven te ontdekken. Het zal je op zijn minst de gelegenheid geven om ideeën uit te wisselen met collega's. In het beste geval zul je nieuwe interessante ideeën opdoen die je anders zou hebben gemist.

Wat leert ideatie ons?

Bepalen waar te beginnen

In de eerste plaats kunnen brainstormtechnieken je helpen om de moeilijkheden van je project te bepalen en de juiste aanpak te vinden om ze op te lossen.

Meerdere oplossingen vinden

Brainstorming stelt je ook in staat om meerdere oplossingen voor een specifiek probleem te identificeren. Je vertrekt van een probleem en je ontwikkelt een groot aantal mogelijke oplossingen.

Trends onderzoeken

Ten derde kun je, als je niet precies weet wat je zoekt, door te brainstormen een onderwerp of trends op een meer vrije en open manier verkennen.

Je ideeën vormgeven

Brainstorming kan helpen om ideeën vorm te geven, om details en functionaliteiten toe te voegen, zodat die ideeën uitgroeien tot volwaardige concepten. Als je wilt dat brainstorming uitmondt in een echte innovatie, zul je deze moeten integreren in een groter programma en grotere projecten.

mensen die samen een digitale oplossing aan het uitwerken zijn

Hoe maak je van je brainstorm een succes?

Een ruimte inrichten waarin vrij gedeeld kan worden

Het is essentieel dat iedereen zich vrij voelt om zijn wildste ideeën te delen. Zorg dus voor een ruimte waarin zonder oordeel gedeeld kan worden. Vermijd negatieve antwoorden op voorstellen ("Nee, want..." of "Ja, maar...")

Oefenen om te leren

Hoe meer je oefent, hoe meer je leert. Stop niet na je eerste poging. Niet elke brainstorm is even gemakkelijk.

Elk idee stimuleren

Stimuleer elk idee en bouw verder op de ideeën van anderen ("Ja, en...").

De focus bewaren

Probeer om de focus op het originele idee te houden. Het is gemakkelijk om afgeleid te worden tijdens een creatieve sessie.

Visuele ondersteuning gebruiken

Er bestaan talloze manieren om de stakeholders tevreden te stellen, te informeren, te raadplegen of actief te betrekken. Aarzel niet om alle tools in ons playbook te gebruiken die je hierbij kunnen helpen.

Beknoptheid aanmoedigen

Vermijd gedetailleerde discussies en leg een tijdsduur vast per activiteit om een beetje druk uit te oefenen.

Was deze informatie nuttig?