Tools

Inclusieve brainstorm

Stimuleer je creativiteit met uitdagingen rond digitale inclusie om zo je product of dienst te verbeteren en inclusiever te maken.

  • Starten
  • Analyseren
  • Ontwerpen
  • Implementeren

Doel

Het doel is om digitale inclusie toe te voegen aan het ideatieproces en om ervoor te zorgen dat je vooroordelen je niet beperken. De hindernissen die je tegenkomt zorgen ervoor dat je vertrouwd geraakt met meerdere aspecten van digitale inclusie en dat je samen met je team oplossingen vindt.

Zie het ideatieproces als een iteratief proces; meerdere sessies en evaluaties met echte gebruikers zullen noodzakelijk zijn om relevante oplossingen te vinden.

Voorbereiden

  • Nodig stakeholders uit die een zekere kennis van de dienst, het product of de procedure in kwestie hebben.
  • Als basis voor je werk kun je een user journey of een specifieke gebruikerssituatie van je dienst gebruiken.
  • Neem voor de brainstormsessie tijd om een voorstelling te maken van de ervaring of de user journey die je wilt ontwikkelen of verbeteren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de User journey tool uit ons Playbook gebruiken.
Tool notes

Duur oefening
1 uur

Aantal personen
2 tot 6 personen

Wat heb je nodig?

  • Je user journey
  • Post-its
  • Markers
  • De kaarten What-if
Een overzicht van de 4 stappen om een inclusieve brainstorm te organiseren.
Hoe een inclusieve brainstorm organiseren met onze uitdagingskaarten en inspiratiekaarten

Uitvoeren

  1. Presenteer eerst de basis van je werk, de user journey. Laat de deelnemers vragen stellen tot iedereen evenveel over het onderwerp weet.
  2. Verdeel de deelnemers in kleine groepen (van 3-4 personen). Als de sessie online plaatsvindt, gebruik dan breakout rooms. Als de sessie plaatsvindt in een vergaderzaal, zorg er dan voor dat elke groep beschikt over een kopie van de user journey.
  3. Elke groep ontvangt om de 10 minuten een nieuwe inclusieve uitdaging en ieder groepslid denkt vervolgens individueel na over oplossingen voor die uitdaging met behulp van de user journey.
  4. Na 5 minuten delen de groepsleden hun ideeën en plaatsen deze op de user journey. Gelijkaardige ideeën worden samen geplaatst. De groep kan inspiratiekaarten gebruiken om dieper na te denken en concrete en onmiddellijke acties te bedenken.
  5. Deze werkwijze wordt zoveel mogelijk herhaald. Als de tijd beperkt is, kun je vooraf de kaarten met uitdagingen die je tijdens de sessie wilt gebruiken al selecteren om je op specifieke uitdagingen te kunnen focussen.
  6. Na de brainstormsessie in kleine groepen presenteert iedere groep zijn voornaamste ideeën.

Verwerken

Neem de tijd om na een brainstormoefening de ideeën te ordenen volgens prioriteit. Je kunt de Value scoring table tool gebruiken. Deze is beschikbaar in het Playbook.

Voorbeeld van een uitgewerkte inclusieve brainstorm
Voorbeeld van uitdagingskaarten die toegepast zijn op een stappenplan voor een verhuis in de context van de mini-masterclass van Digital Open 

 

Was deze informatie nuttig?

Deze pagina delen